Καρκίνος Μαστού

 

Ορισμός, Τύποι και Συμπτώματα

 

Ορισμός

 
Ο καρκίνος του μαστού είναι η ασθένεια που οι γυναίκες φοβούνται περισσότερο. Είναι η δεύτερη πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών και εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία θανάτου των γυναικών μεταξύ των ηλικιών 40 και 55. Αν και είναι γνωστή κυρίως ως νόσος της γυναίκας, οι άνδρες αναπτύσσουν επίσης καρκίνο του μαστού.

Τα καλά νέα είναι ότι τα ποσοστά επιβίωσης σήμερα είναι μεγαλύτερα από ποτέ άλλοτε και αυτό οφείλεται στη έγκαιρη διάγνωση και στην βελτιωμένη θεραπεία.

Ο καρκίνος του μαστού αρχίζει όταν μη φυσιολογικά κύτταρα αναπτύσσονται στον ιστό του μαστού. Μπορεί να περιοριστεί στο στήθος ή μπορεί να εξαπλωθεί πέρα από το μαστό σας ή σε άλλα μέρη του σώματός σας. Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του μαστού ξεκινά στους γαλακτοφόρους πόρους που μεταφέρουν γάλα στην θηλή.
Ο καρκίνος μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα μικρά θυλάκια που παράγουν γάλα, στους αδενικούς λοβούς δηλαδή, ή σε άλλο ιστό του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού ποικίλει σε μεγάλο βαθμό και οι επιλογές θεραπείας εξατομικεύονται σε κάθε ασθενή.

 

Τύποι καρκίνου του μαστού

 
Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται σε πολλές διαφορετικές μορφές, όπως τους πέντε τύπους παρακάτω:

Καρκίνος του μαστού in situ, DCIS και LCIS

Πολλοί τύποι καρκίνου του μαστού ανιχνεύονται νωρίς, συνήθως με τη μαστογραφία, ταξινομούνται ως καρκίνο του μαστού in situ ή καρκίνος μη διηθητικός. Αυτές οι πρώιμες αλλαγές στα κύτταρα μπορούν να εξελιχθούν σε διηθητικό καρκίνο του μαστού. Δύο τύποι καρκίνου του μαστού in situ είναι:

DCIS (πορογενές καρκίνωμα in situ) σημαίνει ότι τα ανώμαλα κύτταρα βρίσκονται μόνο στην επένδυση ενός αγωγού γάλα του στήθους. Αυτά τα ανώμαλα κύτταρα δεν έχουν εξαπλωθεί εκτός του αγωγού. Υπάρχουν διάφοροι τύποι του DCIS. Εάν δεν αφαιρεθεί μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου και να γίνει διηθητικός καρκίνος. Το DCIS το αποκαλούμε ενδοπορικό καρκίνωμα.

LCIS (λοβιακό καρκίνωμα in situ) σημαίνει ότι τα ανώμαλα κύτταρα που βρίσκονται στα τοιχώματα των αδενικών λοβίων. Το ενδοπορικό λοβιακό καρκίνωμα είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης διηθητικού καρκίνου.

Διηθητικός καρκίνος του μαστού

Αυτά τα καρκινικά κύτταρα σχηματίζονται στους πόρους ή τα αδενικά λόβια του μαστού. Ο όγκος μπορεί να βρεθεί κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης του μαστού ή μέσω προσυμπτωματικού προληπτικού ελέγχου με μαστογραφία. Το μέγεθος του όγκου, η παθολογοανατομική εξετασή του και το αν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες καθορίζει τη σοβαρότητα του καρκίνου, το είδος της θεραπείας και την πρόγνωση του ασθενή.

Μεταστατικός καρκίνος του Μαστού

Μεταστατικός καρκίνος αρχίζει στο στήθος, αλλά εξαπλώνεται έξω από το μαστό μέσω του αίματος ή του λεμφικού συστήματος σε άλλα όργανα. Αυτός ο καρκίνος εξαπλώνεται συνηθέστερα πέρα από το στήθος στα οστά, τον πνεύμονα, το ήπαρ και τον εγκέφαλο ενός ασθενούς.

Τοπικά προχωρημένο καρκίνο του μαστού

Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού είναι μια σπάνια αλλά πολύ σοβαρή και επιθετική μορφή του καρκίνου του μαστού. Το στήθος μπορεί να φαίνεται κόκκινο και αισθάνονται ζεστό. Ένας ασθενής μπορεί να δει κορυφογραμμές, σημάδια ή κνίδωση στο στήθος ή το δέρμα του μπορεί να φανεί ζαρωμένο. Μπορεί λανθασμένα να εκληφθεί ως φλεγμονή. Χρειάζεται υψηλή κλινική υποψία από εξειδεικευμένο ιατρό.

 

Συμπτώματα

 
Ο πρώιμος καρκίνος του μαστού συνήθως δεν προκαλεί πόνο. Στην πραγματικότητα, όταν ο καρκίνος του μαστού είναι σε αρχικό στάδιο, μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. Αλλά, όπως ο καρκίνος αναπτύσσεται, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές που θα πρέπει να προσέξετε:

  • Πάχυνση του δερματος ή εισολκή αυτού.
  • Μια αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του στήθους.
  • Έκκριση από τη θηλή αιματηρού υγρού, ή εισολκή θηλής.
  • Ψηλαφητό ογκίδιο
  • Μια αλλαγή στην εμφάνιση ή την αίσθηση του δέρματος του μαστού, θηλαία άλω ή θηλή η οποία επιμένει.