Καρκίνος Μαστού

Ορισμός: Ο καρκίνος του μαστού είναι μια μορφή καρκίνου που αρχίζει να αναπτύσσεται στα κύτταρα του μαστού. Τα καρκινικά κύταρρα μπορε’ι να εξαπλωθούν σε γύρω ιστούς και σταδιακά να επεκταθούν σε άλλα μέρη του σώματος, κάνοντας τη θεραπεία πιο δύσκολη. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να είναι διαφορετικών τύπων, όπως διυθυτικός ή μη διυθυτικός, ορμονοεξαρτώμενος ή μη ορμονοεξαρτώμενος, επίσης, μπορεί να διαφέρει σε σχέση με την ταχύτητα ανάπτυξης του. Η ανίχνευση του καρκίνου του μαστού συνήθως γίνεται με τη βοήθεια εξετάσεων όπως η μαστογραφία, το υπερηχογράφημα/ελαστογραφία μαστών και οι βιοψίες. Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και θεραπεία με ορμόνες, ανάλογα με το στάδιο και τον τύπο του καρκίνου. 
 

Ο καρκίνος του μαστού είναι η ασθένεια που οι γυναίκες φοβούνται περισσότερο. Είναι η δεύτερη πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών και εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία θανάτου των γυναικών μεταξύ των ηλικιών 40 και 55. Αν και είναι γνωστή κυρίως ως νόσος της γυναίκας, οι άνδρες αναπτύσσουν επίσης καρκίνο του μαστού. Τα καλά νέα είναι ότι τα ποσοστά επιβίωσης σήμερα είναι μεγαλύτερα από ποτέ άλλοτε και αυτό οφείλεται στη έγκαιρη διάγνωση και στην βελτιωμένη θεραπεία. Ο καρκίνος του μαστού αρχίζει όταν μη φυσιολογικά κύτταρα αναπτύσσονται στον ιστό του μαστού. Μπορεί να περιοριστεί στο στήθος ή μπορεί να εξαπλωθεί πέρα από το μαστό σας ή σε άλλα μέρη του σώματός σας. Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του μαστού ξεκινά στους γαλακτοφόρους πόρους που μεταφέρουν γάλα στην θηλή. Ο καρκίνος μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα μικρά θυλάκια που παράγουν γάλα, στους αδενικούς λοβούς δηλαδή, ή σε άλλο ιστό του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού ποικίλει σε μεγάλο βαθμό και οι επιλογές θεραπείας εξατομικεύονται σε κάθε ασθενή.

Τύποι καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται σε πολλές διαφορετικές μορφές, όπως τους πέντε τύπους παρακάτω:
 

Α. Καρκίνος του μαστού in situ, DCIS και LCIS
Ο καρκίνος του μαστού in situ είναι ένας τύπος καρκίνου του μαστού που αναφέρεται στην παρουσία καρκινικών κυττάρων εντός των καναλιών ή των λοβών του μαστού, αλλά χωρίς να εξαπλωθούν σε γειτονικούς ιστούς ή σε άλλα μέρη του σώματος. Στην ουσία, ο καρκίνος του μαστού in situ είναι μια πρόωρη μορφή του καρκίνου του μαστού.. Δύο τύποι καρκίνου του μαστού in situ είναι:

  • Το DCIS (ductal carcinoma in situ) αφορά στον καρκίνο του μαστού in situ που ξεκινά στα παρακείμενα παγκρεατικά κανάλια. Αυτό σημαίνει ότι ο καρκίνος βρίσκεται μέσα στον κανάλι και δεν έχει διασπαρεί στο γύρω ιστό.
  • Το LCIS (lobular carcinoma in situ) αφορά την ανάπτυξη ανωμαλιών στα κύτταρα των λοβών του μαστού, χωρίς να εξαπλωθεί σε γύρω ιστούς. Αυτός ο τύπος καρκίνου δεν προκαλεί συνήθως συμπτώματα και ανακαλύπτεται συνήθως κατά τη διάρκεια εξετάσεων ελέγχου, όπως μαστογραφίες.

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού in situ γίνεται συνήθως μέσω μαστογραφίας ή βιοψίας. Η θεραπεία του συνήθως περιλαμβάνει την αφαίρεση του καρκίνου μέσω χειρουργικής επέμβασης, ακολουθούμενη από ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία ανάλογα με την περίπτωση.

Β. Διηθητικός καρκίνος του μαστού

Ο διηθητικός καρκίνος του μαστού είναι μια μορφή καρκίνου του μαστού που έχει εξαπλωθεί σε γειτονικούς ιστούς του μαστού και συχνά έχει διασπορά σε άλλα μέρη του σώματος μέσω του αιμοποιητικού συστήματος ή του λεμφαγγικού συστήματος. Συνήθως πρόκειται για ένα προχωρημένο στάδιο του καρκίνου του μαστού.

Ο διηθητικός καρκίνος του μαστού μπορεί να παρουσιάζει διάφορα συμπτώματα, όπως ανυπότακτο πόνο στο μαστό, αλλαγή στο μέγεθος ή στο σχήμα του μαστού, δέρματος στον μαστό, ενώ πολλές φορές μπορεί να μην παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα.

Η διάγνωση του διηθητικού καρκίνου του μαστού γίνεται μέσω μαστογραφίας, βιοψίας, μαγνητικής τομογραφίας, ακτινογραφίας και αίματος. Η θεραπεία του συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία και θεραπεία με ορμόνες ανάλογα με την περίπτωση.

Γ. Μεταστατικός καρκίνος του Μαστού

Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού είναι μια μορφή καρκίνου του μαστού που έχει εξαπλωθεί από τον αρχικό του χώρο στον οποίο αναπτύχθηκε, σε άλλα μέρη του σώματος, όπως τους πνεύμονες, το ήπαρ, τα κόκαλα ή άλλα μέρη του σώματος. Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού θεωρείται σοβαρή κατάσταση και απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση.

Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα, όπως πόνο, κόπωση, απώλεια βάρους και ανεξήγητες κατακλίσεις. Οι μεταστάσεις μπορεί να ανιχνευθούν μέσω διαφόρων εξετάσεων, όπως μαγνητικής τομογραφίας, ακτινογραφίας, αίματος ή βιοψίας.

Η θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος και η θέση των μεταστάσεων, η ηλικία και η γενική κατάσταση της ασθενούς, και η ιστορία της ασθένειας τους.

Οι βασικές μεθόδοι θεραπείας για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού είναι η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία, η θεραπεία με ορμόνες,  και η θεραπεία με στόχο τα μεταστατικά συμπτώματα, όπως πόνος και κόπωση.

Δ. Τοπικά προχωρημένο καρκίνο του μαστού

Το τοπικά προχωρημένο καρκίνο του μαστού αναφέρεται σε καρκίνο του μαστού που έχει εξαπλωθεί σε γειτονικά ιστούς και δομές, όπως τα λεμφαγγεία, το δέρμα, το μυοσκελετικό σύστημα και τα κοντινά όργανα, χωρίς να έχει μεταβεί σε απομακρυσμένα μέρη του σώματος.

Οι μέθοδοι θεραπείας για τον τοπικά προχωρημένο καρκίνο του μαστού εξαρτώνται από το στάδιο του καρκίνου, τη θέση και το μέγεθος της όγκωσης, την ηλικία και την υγεία της ασθενούς. Οι βασικές μέθοδοι θεραπείας περιλαμβάνουν τη χημειοθεραπεία, την ακτινοθεραπεία, τη χειρουργική επέμβαση και τη θεραπεία με ορμόνες.

Η χημειοθεραπεία είναι μια κοινή επιλογή θεραπείας για τον τοπικά προχωρημένο καρκίνο του μαστού, καθώς μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και να μειώσει το μέγεθος της όγκωσης. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. 

Συμπτώματα

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, αν και στα πρώιμα στάδια ενδέχεται να μην υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. Ορισμένα από τα συνηθισμένα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:

  1. Ανώμαλη μάζα ή σκληρότητα στο μαστό ή στην μασχάλη που δεν είναι πλήρως κινητή ή που δεν εξαφανίζεται μετά από την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

  2. Αλλαγή στο μέγεθος ή στο σχήμα του μαστού.

  3. Ερυθρότητα ή κοκκινίλα στο δέρμα του μαστού.

  4. Αίσθημα καψίματος ή πόνου στο μαστό.

  5. Απόλυτη ή μερική απώλεια αίσθησης στο μαστό ή στον θώρακα.

  6. Αλλαγή στην υφή ή στο σχήμα του θηλαστικού.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα παραπάνω συμπτώματα δεν αποτελούν απαραίτητα ένδειξη καρκίνου του μαστού, καθώς μπορεί να προκληθούν από άλλα ασθενή προβλήματα. Ωστόσο, αν αντιληφθείτε κάποια από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για περαιτέρω εξετάσεις.

Scroll to Top